k(oudw)ater

De wereld in vuur en vlam en dan nog iedere dag je brood verdienen?

dinsdag, augustus 15, 2006

Ongelofelijk, maar waar?


Ongelofelijk ... ja, dat was mijn reactie bij het bekijken van "Koersk, het gezonken geheim" op Canvas. "Augustus 2000. In de Barentszee houdt de Russische zeemacht een grootscheepse oefening. Amerikaanse en NAVO-schepen zijn in de buurt in een poging om de Russische militaire geheimen te ontsluieren. De trots van de vloot is de kernduikboot Koersk. Die heeft een aantal kernraketten aan boord en ook Shkval-torpedo's. De Russische marine heeft met deze torpedo's een wapen dat veel krachtiger en sneller is dan de meest geavanceerde Westerse torpedo's. (...) Na het ongeluk met de Russische kernduikboot Koersk houdt president Poetin zich opvallend op de achtergrond. Terwijl de pers speculeert over de ware oorzaken van de explosie, proberen de Russische autoriteiten alle mogelijke informatie achter te houden. (...) In werkelijkheid lag het ongeluk aan de basis van een zware diplomatieke crisis die de mensheid aan de rand van een derde wereldoorlog bracht."


Ja, ja, derde wereldoorlog, nucleaire holocaust. Er wordt immers beweerd dat een Amerikaanse duikboot de Koersk per ongeluk ramde, en er vervolgens vanuit ging dat de Koersk één van zijn onoverwinnelijke Shkval-torpedo's in zijn gat wou schieten. Niet helemaal zeker, maar "Shoot first, ask questions later" indachtig, schoot de Amerikaanse boot eerst. Exit Koersk. Paniek bij de Russen, die dan maar de 23 overlevende getuigen in de Koersk letterlijk lieten stikken.


K(oudw)ATER kreeg het er héél koud van. Op (het Amerikaanse) Discovery Channel wordt de Amerikaanse betrokkenheid dan weer ontkracht: "In eerste instantie beweerde de Russische regering dat een Amerikaanse onderzeeër de Koersk had aangevaren en hier zelfs torpedo's op had afgevuurd. Deze beweringen bleken later totaal niet waar toen onderzoekers die het wrak hadden onderzocht vaststelden dat de ontploffingen waren veroorzaakt door defecte torpedo's." Voor historiek en details en foto's van het bovenhalen van de Koersk, op CNN is er ook een dossier.