k(oudw)ater

De wereld in vuur en vlam en dan nog iedere dag je brood verdienen?

zondag, februari 21, 2010

Uitgelezen op vakantie in Zwitserland: Het Yacoubian, Alaa al Aswani


Dit boek uit 2002 maakte nogal wat ophef in de Arabische wereld (ze zijn daar nogal snel verhit ...), ik herinnerde mij ook wel wat lovende recenties. Een maand of 3 geleden heb ik de nederlandse pocketversie gekocht en nu eindelijk gelezen. Een recensie:

"Het Yacoubian volgt de levens van de bewoners van een flatgebouw in Cairo, zoals de godsdienstige zoon van de concierge, de harde zakenman, de intellectuele homo, de nouveau riche die een parlementszetel koopt, en de armoedzaaiers die op het dak wonen. Corruptie, machtsmisbruik, religieus fanatisme, onderdrukking van vrouwen, Al Aswani stelt het allemaal aan de kaak. Aan de hand van deze flatbewoners krijg je een onthullend kijkje in de Egyptische samenleving. Al Aswani (1957) is tandarts en heeft een praktijk in Cairo. Hij schrijft vlot en geestig, in korte hoofdstukken, vol actie en drama. Egyptische taferelen beschrijft hij sfeervol."

Ieders verhaal wordt met veel detail en begrip gebracht. De verhalen zijn héél verschillend en dat maakt het boek zo verhelderend. Egypte van na de revolutie blijkt één grote Boulevard of Broken Dreams te zijn.


Labels: