k(oudw)ater

De wereld in vuur en vlam en dan nog iedere dag je brood verdienen?

zondag, februari 21, 2010

Uitgelezen: Chicago van Alaa Al Aswany


!!! Opgelet: niet lezen als je het einde niet wil kennen !!!

Dit is het tweede boek van Egyptische tandarts Alaa Al Aswany. Het eerste, The Yacoubian Building, speelde zich af in Caïro, nu steken we de oceaan over.

In Chicago maken we kennis met Egyptische migranten en studenten op en rond de medische faculteit van de universiteit van Chicago. Twee professoren, afkomstig uit Egypte, hebben het gemaakt, zijn amerikaans staatsburger geworden, getrouwd met een Amerikaanse (om staatsburger te worden?). Ze kijken terug naar Egypte als een achtergesteld, hopeloos gebied.

Helaas: de één gaat ten onder als zijn dochter ten gronde wordt gericht door de drugs, de ander gaat ten onder aan een onstuitbare melancholie naar Egypte; uren zit hij in zijn kelder, luisterend naar de muziek van Oum Kaltoum in de kleren waarmee hij vanuit Egypte naar Amerika kwam, uiteindelijk jaagt hij een kogel door zijn hoofd.

We maken ook kennis met de Egyptische studenten van de Faculteit: devote moslims, hopend te kunnen doctoreren en dan terug te keren naar Egypte om een goedbetaalde baan te krijgen. Maar ook: politieke intriges (de Egyptische President komt naar Chicago !), geweld in het huwelijk dat niet volstaat voor een scheiding die immers schande betekent voor de familie, sex voor het huwelijk, en kan je als moslima gaan voor abortus ?

Terwijl The Yacoubian Building nog een luchtig boek was, is Chicago een zwaar - bijwijlen deprimerend boek: het toont mensen als gevangenen van hun eigen opvattingen en denkkader, en hoe moeilijk het is om in dit leven "buiten de lijntjes" te kleuren, je eigen weg te vinden / maken, en dan nog hopen op geluk?


Labels: