k(oudw)ater

De wereld in vuur en vlam en dan nog iedere dag je brood verdienen?

zondag, februari 21, 2010

Uitgelezen: Arabische Melancholie




Arabische Melancholie


Arabische Melancholie van de Franse marokkaan Abdellah Taïa is het vervolg op Broederliefde en begint met een herinnering aan een bijna-verkrachting die bij de 12-jarige Abdellah heel wat verwarde gevoelens oproept. Dit is ook zowat de enige scène uit het boekt die enige (erotische) spanning bevat.

Voor de rest bevat dit dagboekachtig boek een hoop verwarde herinneringen aan gevoelens, ontmoetingen en relaties. Abdellah maakt zijn droom om met film bezig te zijn in Frankrijk niet waar ("De beloften van Frankrijk waren niet uitgekomen", verliest zich in een relatie met een Algerijn waarin hij de huisvrouw speelt. Uiteindelijk verbreekt hij de relatie door een avontuur van een kwartier met een blonde kerel in de Gare de l'Est: "Vijftien minuten om me te bevuilen, het leven te hernemen van voor jou, me opnieuw te verliezen, alleen."

Steeds op zoek naar zichzelf ... het lijkt de beste manier om zichzelf te verliezen :-)

Arabische Melancholie bevat inderdaad een overdosis van melancholie, maar geeft een wazig beeld van de evolutie van Abdellah. Niet te veel vragen bij stellen dus, maar rustig van genieten met een warme kop thee op een koude avond.

Labels: